PA3X LE kullandım uzun süre. İşyerimde hobi amaçlı kullanan amatör biriyim. Canım sıkılınca stres atmak için orgu açıp biraz takılıyorum.
Açılması çok uzun sürdüğü için sattım. PA3X LE'den önce Roland BK5 kullandığım için niyetim EA7 almaktı. İnternetteki her bir yorumu okuduktan sonra A3000'de karar kıldım.
Cihaz teknolojik olarak gerçekten üstün. Fakat klavyesi PA3X LE'ye göre zevksiz. Bunca teknik üstünlüğe rağmen görünüşü kalitesiz ve kullanımı da pratik değil. Tabi bunlar benim görüşlerim. İlk defa Yamaha kullanıyorum. Fakat görünen o ki, bu cihazı uzun süre kullanmayacağım.
Nedense setleri Korg ve Roland'a göre daha pahalı. Ben sağdan soldan bir sürü ritim buldum. Expansion manager ile derledim.
Korg'tan en önemli farkı USB'deki ritmi sorunsuz okuması. Korg'taki ritimlerin her biri kendi set altyapısını istiyor. Bu yüzden de RAM kapasitesi kadar ritim yükleyebiliyorsunuz. Aslında ritim yer tutmuyor ama korgta gördüğüm tüm ritimler sample kullanarak yapılmış. Sample'lar yer tutuyor, ritimler de sample'a ihtiyaç duyuyor. İşin sonunda ne kadar ram o kadar ritim
İşin özü, korgun bir makinasında bu sample kullanma kolaycılığı başlamış ve nesilden nesile devam ediyor. Gördüğüm korg ritimleri makinanın kendi drum ve ses altyapısını kullanmıyor, yani aslında o makinaya ait değiller. Bu yüzden doğrudan USB'den ritim çalınamıyor.
Roland BK7'de USB'deki binlerce ritmi anında seçip kullanabiliyordum. Çünkü ritimler cihazın altyapısındaki drum ve sesleri kullanıyor.
Forumlarda ritim ve ses geçişlerinde gecikme var mı sorusuna denk gelmiştim. BK5'te böyle bir sıkıntı hiç yoktu. Anında geçiş yapıyor USB'deki herhangi bir ritim ve sese. BK5'in zor tarafı performans seslerinin tek bir buton altında olmasıydı. O sesleri sağdaki ses tuşlarına atayabilseydi şu anda kimse Korg kullanmazdı.
Zira vakti zamanında BK5'te kaydettiğim öylesine mp3 kayıtlarını PA3X LE'de yaptığım kayıt ile peşpeşe dinletip, hangisi daha güzel diye sorduğum kimse Korg daha iyi demedi. Yani cihazların ses üretme motorları arasında bir fark yok. Hatta bir çok yorum yazan kişi Roland'ın seslerinin daha tatlı geldiğini söyler.
Yamaha A3000'de de ritimler anında USB'den okutulabiliyor. Yamaha'da kendi altyapısı kullanılarak hazırlanmış yüzlerce ritim buldum. Sample ihtiyacı yok. 512MB ram var ama ritim kendi altyapısından yürüdüğü için kullanma ihtiyacı yok.
Hakan Çebi gibi üstadlar Yamaha için de sample kullanan altyapılar hazırlamışlar. A3000'den sonraki nesiller de bu altyapılar zenginleştikçe ritim ve set sıkıntısı çekmeyecekler gibi görünüyor.
Aslında en büyük yanılgı, SET kelimesinin kullanılmasında. Yukarıdaki örnekte de belirttiğim gibi BK5'te SET konusu yok. Ama yüzlerce ritim ve performans sesi var. Fark şu ki bunlar sample değiller. Cihaz değiştikçe ses kalitesi onunla birlikte değişiyor. Aslında yeni cihazlara geçtikçe gelişiyor.
Benim naçizane yorumum, set hazırlayan arkadaşlar kendi geliştirdikleri sample veritabanı üzerinden, korg modeli çıktıkça ona uyarlayıp satıyor. Bu da korg için çok set varmış gibi geliyor. Ama ilk sampler cihazdan beri neredeyse aynı drum ve sesler. PA3X diye aldığınız setin içinde PA800, PA900 vs. cihazlarda kullanılmış aynı sample'lar var. Aslında set içeriğinde kullanılan sesler ne PA800'e, PA900'e ne de PA3X'e ait.
Biraz uzun bir yazı oldu.
Eğer; Yeni bir model çıktığında, o modelin altyapılarını kullanarak ritim ve performans sesleri oluşturulup set diye satılırsa, İşte burada hem emekten bahsedebiliriz hem de setin ait olduğu cihazın yetenekleri hakkında bir fikrimiz olur. Hem de farklı markaların cihazlarını kıyaslama şansımız olur.
Şu anda yapılan şey, %90 sampler olarak kullanılan (ve gerçekten bu sampling işini muhteşem yapan) Korg ile, cihazların kendi altyapılarını kullanmaya çalışan Roland ve Yamaha arasında adaletsiz ve mantıksız karşılaştırma.
Yeni Yamaha ve Roland modellerine ritimlerin yavaş yavaş çıkmasının nedeni budur.
Korg'ta böyle bir sorun yok. PA80'den beri sampling yeteneği olan cihazların yenisi çıktığında tek ihtiyaç RAM kapasitesinin en azından bir önceki kadar olması. Aranızda PA800'deki klarnet sesi ile PA4X'teki klarnet sesinin farkını anlatabilecek var mı? Belki de cihazın kendi klarnet sesini Korg kullanan hiç kimse duymadı bile
Bu kadar uzun yazıyı okuyan olursa şimdiden hakkını helal etsin