İnsan: İştahsızlık, mide bulantısı, kusma, burun kanaması, baş dönmesi, sinir bozukluğu, tansiyon yüksekliği, kalp rahatsızlığı, esneme. devamlı uyuma isteği.
köpek: çok yüksek sesle, uluma ve ağlama, havlayarak sahibini bina dışına çıkarma, bir şey yememe, tek doğrultuda koşturup geri dönme, toprağı kazma, göğe bakma, yeri dinleme, sahibini ısırma, ortadan kaybolma, kümeleşme.
kedi: evi terk etme, ortadan kaybolma, huzursuz ve hazince ağlama, yavrusunu bina dışına taşıma, tırmanma, karın üzeri yerde sürünme, sahibinin kucağından inmeme, sahibini ısırma, yemek yememe. kutu ya da çöp bidonu içine atlama. top gibi sıkışıp, şiddetle titreme. büyükbaş hayvanlar: 3-4 gün önce elektro magnetik ışınlardan etkilenmeye başlarlar.
koyun: hazince meleme, kümeleşme. İnek: böğürme, kümeleşme, tek doğrultuda dizilme, otlaktan ahıra dönmemekte ısrar, sağılırken saldırganlaşma, sahibine yakın durma isteği.
at, eşek, inek: tepinme, horuldama, sıçrama, çiftlikten kaçma. ahır kapılarından dışarı çıkmak isteme. tepelere doğru koşma.
tavşan ve fare: yapıların üst katlarına kaçışırlar. direklere tırmanırlar. yere inmek istemezler.
kuşlar
muhabbet kuşu: yüksek sesle ötme, çırpınma, gece bile uçma ve yürüme, yememe, neşeli ötmeme.
martı: çembersel olarak uçarlar.gökyüzünde ağlama, gece bile denizden karaya doğru uçma, çatılarda kümeleşme.
yarasa: dinlenmeksizin daire çizerek uçmak.
karga: garip bir şekilde bağırma, pencerelere ve arabaların metalik kısımlarına pike yapma, hava sıcak olmasına rağmen çatılarda kümeleşme.
kırlangıç: dinlenmeksizin dairesel olarak uçma, göç zamanı olmamasına rağmen tek doğrultuda göç.
horoz: zamansız ötme, tek doğrultuda yukarı doğru sıçrama, telaşla çığlık atma, çırpınma.
baliklar
balıklar: göl ya da deniz tabanının ısınması sonucu yüzeye yakın yüzerler. yılan balıkları ortadan kaybolur.balıklar nedensiz bir şekilde ölürler.
sürüngenler
yengeç: plajda yengeçler dolaşır. deniz diplerindeki doğal ortamları terk ederek deniz ortasında yüzme, deniz kıyısında ölü yengeç kümeleri.
kertenkele: evleri istila etme.
yılan: toprak altında çıkarak yeryüzünde kümeleşme.
kurbağa: neşeli ötmeme, doğal ıslak ortamlarından taş üstüne ya da kuru otlara çekilme, evlere kadar tırmanıp, camlara yapışma.
böcekler
sivrisinek: ortadan kaybolma ya da aşırı çoğalma.
sinek: ortadan kaybolma, insanlara yapışma ve saldırgan biçimde ısırma, dönerek uçma ve vızıldama.
İpek: arka arkaya dizilirler.
arı: İnsanları saldırarak sokma, vızıldama.
karınca: yavrularıyla birlikte yuvayı terk etme ve ağaçlara tırmanma, evleri istila.
örümcek: evleri istila.
çekirge: hiç ötmeme, kümeleşme.
hamam böceği: üst kat evlere kadar çıkarak pencerelerde kümeleşme.
yer solucanları: ev içlerine girme.
gökyüzü ve atmosferdekİ anormallİkler
işıma: depremden hemen önce başlayıp deprem anına kadar görülen kırmızı, mavi ve yeşil renkli ışımalar.
sis: depremden birkaç saat önce siyah - gri renkle başlayıp deprem sırasında aniden bastıran yoğun şekilde sis.
bulut: depremden 1 ile 12 saat önce görülebilen çizgiler halinde dizilmiş bulutlar (kenarları taras taras, saçaklı görünüşlü).
gökyüzü: kızıl, pembe, kırmızı, turuncu renkli gökyüzü 7'den büyük depremden bir iki ay önce, 4 büyüklüğündeki depremlerden ise 7 - 8 gün önce görülebiliyor.
ay: sönmüş ya da kırmızı renkli ay depremden bir gün önce ortaya çıkabiliyor.
ateş topları: ufo olarak yorumlanan kırmızı, mavi, yeşil ya da floresan lamba ışığı parlaklığında ateş topları bir ay öncesinde görülebiliyor. sürekli ufolarla karıştırılan bu ışıma ve ışık oyunlar tamamen çalışmalarımızı kapsayan bir tepkimedir.faylardaki gerilmeden dolayı ortaya çıkan elektrik partiküller, ısı sonucu oluşan su buharına tutunarak yükselmeye başlıyor ve belli bir yükseklikte soğuk hava ile karşılaşan su buharı kaybolarak içindeki partikülleri serbest bırakıyor. bu serbest bırakış esnasında oluşan ışıma daha çok gece görünebiliyor. yüzlercesinin aynı anda gerçekleştirdiği bu olaydaki ışık sönümlenmesi, hızı insan gözü tarafından bir ışık topu gibi göründüğü için sürekli olarak ufo olayları ile karıştırılıp yanlış bilinçlenmelere ve tepkilere neden oluyor. bu türden olaylar depremden kısa bir süre önce başlayıp, depremden sonra da bir miktar devam edip sonra bitiyor.
yıldız: yere çok yakın, çok sayıda ve çok parlak yıldızlar depremden bir gün önce ortaya çıkıyor.
rüzgar: aniden çıkan, çok şiddetli esen, yazın bile üşüten rüzgar depremden 10 - 12 saat önce ortaya çıkıp bir kaç dakika kala bitebiliyor.
hava: uzun süren aşırı sıcak, nemli, yağmursuz, rüzgarsız ve çok sıkıcı havalar.
denİz ve karadakİ anormallİkler
deniz, kuyu, kaynak ve kaplıca sularında sıcaklık artışı, ani ve sebepsiz dalgalar, deniz dibinde hareketlenme, deniz suyu yüksekliğinde artış, deniz kıyısında çamurlaşma ve midye, yosun, balık ve ölü yengeçlerde birikim, deniz dip balıklarının denizin orta ve yüzeyinde yüzmesi, deniz kıyısında kümeleşmiş balıkların insanlardan ürkmemesi, kümeleşmiş yunus balıklarında panik halinde göç, depremden 7 - 8 gün önce balıkçı kayıtlarına göre yakalanan balık miktarında önemli bir artış. karada toprak altından gelen deniz dalgası sesi.
denİz ve göl değİşİmlerİ
su seviyesi: alçalma, yükselme.
su basması: bir iki hafta önceden kıyıları deniz basar.
su çekilmesi: 1 ile 5 saat öncesinden deniz kıyıdan çekilir.
dalgalar: 1 ile 5 saat öncesine kadar çarşaf gibi düz olan denizde, gemi geçmiş gibi dalgalar oluşur.
düz deniz: deniz çarşaf gibi düzgün olur.
hava kabarcığı: deniz ya da gölde bolca hava kabarcığı görülür.
isınma: deniz tabanındaki ısınmadan dolayı suyun ısısı da normalin üzerine çıkar.
kuyular ve kaplica sulari
terkiplerinde değişiklik, alçalma, ya da yükselme, ısı değişimi görülür.
yer alti sulari değİşİmlerİ
su verimi: 1 ile 4 litrelik verim artışı olur.
basınç artışı: su basıncında 1-1.5 barlık artış olur.
su sıcaklığı: olağan sıcaklığın 1-2 derece üzerinde ısınır.
yeni kaynak: 1 ile 2 hafta öncesinden yeni kaynak oluşur ya da var olan kaynak kuruyabilir.
su gazları: karbondioksit, metan ve radon gazı içeriği artar.
su tadı: su acılaşır ya da tatlılaşır.
suda koku: çürük yumurta ve kükürt kokusu gelir.
su kimyası: İletkenlik, radon, cıva, helyum, karbondioksit artışı gözlenir.
kabarcıklar: su içinde hava kabarcıkları oluşur.
dere suları: kesilir, kurur ya da çoğalır.
elektronİk cİhazlarda görülen aksamalar
kuvars saat: şaşırtıcı bir biçimde normalden ileri ya da geri kalması.
floresan lamba: depremden birkaç dakika önce ani voltaj düşüklüğü nedeniyle sönükleşme ya da ani parlama.
telsiz: parazitleşmeler nedeniyle konuşmaların dinlenememesi.
telefon: depremden birkaç dakika öncesinde telefonun kendiliğinden çalması.
cep telefonu: ani şarj bitmesi, tarihinde , saatinde değişmeler.depremden birkaç dakika öncesinde cep telefonu üzerindeki küçük renkli lambaların, yanıp sönme frekansının değişimi, deprem sırasında ışık yayması.
araba motoru: depremden birkaç dakika önce çalışan motorda anlaşılmaz gürültü, motorun ters yönde döndüğünün fark edilmesi.
oto teybi: hafıza karışıklığı, kanal atlama.
radyo: parazitleşme, kendiliğinden kanal karışıklığı, yankılanma.
televizyon: depremden günler önce başlayan parazitleşme, kendiliğinden kanal atlama, ses şiddetinin kendiliğinden yükselip alçalması, uzaktan kumanda aletinin çalışmaması.
video: kapalı olmasına rağmen kendiliğinden açılıp kapanma.
çamaşır makinesi: boşaltma motorunun çalışmaması.
buzdolabı: normalde çok sessiz çalışırken garip sesler çıkarma.
pusulalar: kendiliğinden ani sapmalar.
bİtkİlerdekİ siradişi gözlemler
meyve ağaçları: erken çiçek açar ve erken meyve verir.
ot ve ağaç dalı: yüzeyleri kızarır, yanar.
erguvan ağacı: ağaç yapraklarında normal döneminden önce sararma ve dökülme, bazı türlerinde kuruma.
begonya: saksı çiçeklerinde içe doğru kıvrılarak kapanmış ve buruşmuş yapraklar, normalde çiçek açarken deprem öncesindeki yaz çiçeklenme olmayışı.
yaprağı güzel: yaprakların aniden solması, büzülmesi ve kuruması.
çam ağacı: yeni sürgün sayısında hızlı artış, dalların gövdeye bağlı kısımlarındaki yapraklarda deprem sonrasında yanık gibi kavrulma tespiti.
paşa kılıcı: yeni sürgün sayısında hızlı artış ve hızlı büyüme.
afrika kökenli salon bitkileri ve akşam sefası: suyu çekilircesine yapraklarda solma.
son 2 saat belİrtİlerİ
çevre dinlenmesi: doğada tam bir sessizlik. hayvan sesleri olmayacak. uğultu kesin değil ama olabilir.
gökyüzü izlenmesi: gök cisimlerinin yakınlığı, gökte ya da yerde mavi, sarı alev topları.
karıncaların banyo ve wc. lere hücumu ve bir zincir halinde yukarılara , çatıya doğru tırmanmaları. m 7 üstü beklendiğinde % 90 ının kendiliklerinden ölümü.
deniz analarının ışık saçması.
denizde fay geçen yüzeyde görünümün düz, diğer tarafların dalgalı oluşu.
deprem sisi. (bildiğimiz sis görüntüsü)
mr çekilememesi.
kuaförlerde fön çekilememesi (saç tellerinde aşırı elektriklenme nedeni ile).
mıknatısların asılı bulundukları yerden yere düşmesi. (m7 civarlarındakinde) . genelde büyükçe bir mıknatıs buzdolabı kapağına yerleştirilerek gözlem yapılır.
İnsan: İştahsızlık, mide bulantısı, kusma, burun kanaması, baş dönmesi, sinir bozukluğu, tansiyon yüksekliği, kalp rahatsızlığı, esneme. devamlı uyuma isteği.
köpek: çok yüksek sesle, uluma ve ağlama, havlayarak sahibini bina dışına çıkarma, bir şey yememe, tek doğrultuda koşturup geri dönme, toprağı kazma, göğe bakma, yeri dinleme, sahibini ısırma, ortadan kaybolma, kümeleşme.
kedi: evi terk etme, ortadan kaybolma, huzursuz ve hazince ağlama, yavrusunu bina dışına taşıma, tırmanma, karın üzeri yerde sürünme, sahibinin kucağından inmeme, sahibini ısırma, yemek yememe. kutu ya da çöp bidonu içine atlama. top gibi sıkışıp, şiddetle titreme. büyükbaş hayvanlar: 3-4 gün önce elektro magnetik ışınlardan etkilenmeye başlarlar.
koyun: hazince meleme, kümeleşme. İnek: böğürme, kümeleşme, tek doğrultuda dizilme, otlaktan ahıra dönmemekte ısrar, sağılırken saldırganlaşma, sahibine yakın durma isteği.
at, eşek, inek: tepinme, horuldama, sıçrama, çiftlikten kaçma. ahır kapılarından dışarı çıkmak isteme. tepelere doğru koşma.
tavşan ve fare: yapıların üst katlarına kaçışırlar. direklere tırmanırlar. yere inmek istemezler.
kuşlar
muhabbet kuşu: yüksek sesle ötme, çırpınma, gece bile uçma ve yürüme, yememe, neşeli ötmeme.
martı: çembersel olarak uçarlar.gökyüzünde ağlama, gece bile denizden karaya doğru uçma, çatılarda kümeleşme.
yarasa: dinlenmeksizin daire çizerek uçmak.
karga: garip bir şekilde bağırma, pencerelere ve arabaların metalik kısımlarına pike yapma, hava sıcak olmasına rağmen çatılarda kümeleşme.
kırlangıç: dinlenmeksizin dairesel olarak uçma, göç zamanı olmamasına rağmen tek doğrultuda göç.
horoz: zamansız ötme, tek doğrultuda yukarı doğru sıçrama, telaşla çığlık atma, çırpınma.
baliklar
balıklar: göl ya da deniz tabanının ısınması sonucu yüzeye yakın yüzerler. yılan balıkları ortadan kaybolur.balıklar nedensiz bir şekilde ölürler.
sürüngenler
yengeç: plajda yengeçler dolaşır. deniz diplerindeki doğal ortamları terk ederek deniz ortasında yüzme, deniz kıyısında ölü yengeç kümeleri.
kertenkele: evleri istila etme.
yılan: toprak altında çıkarak yeryüzünde kümeleşme.
kurbağa: neşeli ötmeme, doğal ıslak ortamlarından taş üstüne ya da kuru otlara çekilme, evlere kadar tırmanıp, camlara yapışma.
böcekler
sivrisinek: ortadan kaybolma ya da aşırı çoğalma.
sinek: ortadan kaybolma, insanlara yapışma ve saldırgan biçimde ısırma, dönerek uçma ve vızıldama.
İpek: arka arkaya dizilirler.
arı: İnsanları saldırarak sokma, vızıldama.
karınca: yavrularıyla birlikte yuvayı terk etme ve ağaçlara tırmanma, evleri istila.
örümcek: evleri istila.
çekirge: hiç ötmeme, kümeleşme.
hamam böceği: üst kat evlere kadar çıkarak pencerelerde kümeleşme.
yer solucanları: ev içlerine girme.
gökyüzü ve atmosferdekİ anormallİkler
işıma: depremden hemen önce başlayıp deprem anına kadar görülen kırmızı, mavi ve yeşil renkli ışımalar.
sis: depremden birkaç saat önce siyah - gri renkle başlayıp deprem sırasında aniden bastıran yoğun şekilde sis.
bulut: depremden 1 ile 12 saat önce görülebilen çizgiler halinde dizilmiş bulutlar (kenarları taras taras, saçaklı görünüşlü).
gökyüzü: kızıl, pembe, kırmızı, turuncu renkli gökyüzü 7'den büyük depremden bir iki ay önce, 4 büyüklüğündeki depremlerden ise 7 - 8 gün önce görülebiliyor.
ay: sönmüş ya da kırmızı renkli ay depremden bir gün önce ortaya çıkabiliyor.
ateş topları: ufo olarak yorumlanan kırmızı, mavi, yeşil ya da floresan lamba ışığı parlaklığında ateş topları bir ay öncesinde görülebiliyor. sürekli ufolarla karıştırılan bu ışıma ve ışık oyunlar tamamen çalışmalarımızı kapsayan bir tepkimedir.faylardaki gerilmeden dolayı ortaya çıkan elektrik partiküller, ısı sonucu oluşan su buharına tutunarak yükselmeye başlıyor ve belli bir yükseklikte soğuk hava ile karşılaşan su buharı kaybolarak içindeki partikülleri serbest bırakıyor. bu serbest bırakış esnasında oluşan ışıma daha çok gece görünebiliyor. yüzlercesinin aynı anda gerçekleştirdiği bu olaydaki ışık sönümlenmesi, hızı insan gözü tarafından bir ışık topu gibi göründüğü için sürekli olarak ufo olayları ile karıştırılıp yanlış bilinçlenmelere ve tepkilere neden oluyor. bu türden olaylar depremden kısa bir süre önce başlayıp, depremden sonra da bir miktar devam edip sonra bitiyor.
yıldız: yere çok yakın, çok sayıda ve çok parlak yıldızlar depremden bir gün önce ortaya çıkıyor.
rüzgar: aniden çıkan, çok şiddetli esen, yazın bile üşüten rüzgar depremden 10 - 12 saat önce ortaya çıkıp bir kaç dakika kala bitebiliyor.
hava: uzun süren aşırı sıcak, nemli, yağmursuz, rüzgarsız ve çok sıkıcı havalar.
denİz ve karadakİ anormallİkler
deniz, kuyu, kaynak ve kaplıca sularında sıcaklık artışı, ani ve sebepsiz dalgalar, deniz dibinde hareketlenme, deniz suyu yüksekliğinde artış, deniz kıyısında çamurlaşma ve midye, yosun, balık ve ölü yengeçlerde birikim, deniz dip balıklarının denizin orta ve yüzeyinde yüzmesi, deniz kıyısında kümeleşmiş balıkların insanlardan ürkmemesi, kümeleşmiş yunus balıklarında panik halinde göç, depremden 7 - 8 gün önce balıkçı kayıtlarına göre yakalanan balık miktarında önemli bir artış. karada toprak altından gelen deniz dalgası sesi.
denİz ve göl değİşİmlerİ
su seviyesi: alçalma, yükselme.
su basması: bir iki hafta önceden kıyıları deniz basar.
su çekilmesi: 1 ile 5 saat öncesinden deniz kıyıdan çekilir.
dalgalar: 1 ile 5 saat öncesine kadar çarşaf gibi düz olan denizde, gemi geçmiş gibi dalgalar oluşur.
düz deniz: deniz çarşaf gibi düzgün olur.
hava kabarcığı: deniz ya da gölde bolca hava kabarcığı görülür.
isınma: deniz tabanındaki ısınmadan dolayı suyun ısısı da normalin üzerine çıkar.
kuyular ve kaplica sulari
terkiplerinde değişiklik, alçalma, ya da yükselme, ısı değişimi görülür.
yer alti sulari değİşİmlerİ
su verimi: 1 ile 4 litrelik verim artışı olur.
basınç artışı: su basıncında 1-1.5 barlık artış olur.
su sıcaklığı: olağan sıcaklığın 1-2 derece üzerinde ısınır.
yeni kaynak: 1 ile 2 hafta öncesinden yeni kaynak oluşur ya da var olan kaynak kuruyabilir.
su gazları: karbondioksit, metan ve radon gazı içeriği artar.
su tadı: su acılaşır ya da tatlılaşır.
suda koku: çürük yumurta ve kükürt kokusu gelir.
su kimyası: İletkenlik, radon, cıva, helyum, karbondioksit artışı gözlenir.
kabarcıklar: su içinde hava kabarcıkları oluşur.
dere suları: kesilir, kurur ya da çoğalır.
elektronİk cİhazlarda görülen aksamalar
kuvars saat: şaşırtıcı bir biçimde normalden ileri ya da geri kalması.
floresan lamba: depremden birkaç dakika önce ani voltaj düşüklüğü nedeniyle sönükleşme ya da ani parlama.
telsiz: parazitleşmeler nedeniyle konuşmaların dinlenememesi.
telefon: depremden birkaç dakika öncesinde telefonun kendiliğinden çalması.
cep telefonu: ani şarj bitmesi, tarihinde , saatinde değişmeler.depremden birkaç dakika öncesinde cep telefonu üzerindeki küçük renkli lambaların, yanıp sönme frekansının değişimi, deprem sırasında ışık yayması.
araba motoru: depremden birkaç dakika önce çalışan motorda anlaşılmaz gürültü, motorun ters yönde döndüğünün fark edilmesi.
oto teybi: hafıza karışıklığı, kanal atlama.
radyo: parazitleşme, kendiliğinden kanal karışıklığı, yankılanma.
televizyon: depremden günler önce başlayan parazitleşme, kendiliğinden kanal atlama, ses şiddetinin kendiliğinden yükselip alçalması, uzaktan kumanda aletinin çalışmaması.
video: kapalı olmasına rağmen kendiliğinden açılıp kapanma.
çamaşır makinesi: boşaltma motorunun çalışmaması.
buzdolabı: normalde çok sessiz çalışırken garip sesler çıkarma.
pusulalar: kendiliğinden ani sapmalar.
bİtkİlerdekİ siradişi gözlemler
meyve ağaçları: erken çiçek açar ve erken meyve verir.
ot ve ağaç dalı: yüzeyleri kızarır, yanar.
erguvan ağacı: ağaç yapraklarında normal döneminden önce sararma ve dökülme, bazı türlerinde kuruma.
begonya: saksı çiçeklerinde içe doğru kıvrılarak kapanmış ve buruşmuş yapraklar, normalde çiçek açarken deprem öncesindeki yaz çiçeklenme olmayışı.
yaprağı güzel: yaprakların aniden solması, büzülmesi ve kuruması.
çam ağacı: yeni sürgün sayısında hızlı artış, dalların gövdeye bağlı kısımlarındaki yapraklarda deprem sonrasında yanık gibi kavrulma tespiti.
paşa kılıcı: yeni sürgün sayısında hızlı artış ve hızlı büyüme.
afrika kökenli salon bitkileri ve akşam sefası: suyu çekilircesine yapraklarda solma.
son 2 saat belİrtİlerİ
çevre dinlenmesi: doğada tam bir sessizlik. hayvan sesleri olmayacak. uğultu kesin değil ama olabilir.
gökyüzü izlenmesi: gök cisimlerinin yakınlığı, gökte ya da yerde mavi, sarı alev topları.
karıncaların banyo ve wc. lere hücumu ve bir zincir halinde yukarılara , çatıya doğru tırmanmaları. m 7 üstü beklendiğinde % 90 ının kendiliklerinden ölümü.
deniz analarının ışık saçması.
denizde fay geçen yüzeyde görünümün düz, diğer tarafların dalgalı oluşu.
deprem sisi. (bildiğimiz sis görüntüsü)
mr çekilememesi.
kuaförlerde fön çekilememesi (saç tellerinde aşırı elektriklenme nedeni ile).
mıknatısların asılı bulundukları yerden yere düşmesi. (m7 civarlarındakinde) . genelde büyükçe bir mıknatıs buzdolabı kapağına yerleştirilerek gözlem yapılır.
not:bu konuları bilgisayarınızda not defteri veya world sayfasına yapıştırın veya tümünü seç sonra yazdıra bilirsiniz belki birgün işinize yarar saygılar
-fareler kusamaz.
-zürafalar yüzemez.
-yılanlar duyamaz.
-karıncalar uyuyamaz.
-kirpiler suda batmaz.
-kutup ayıları solaktır.
-sineklerin 5 tane gözü vardır.
-zürafanın ses telleri yoktur.
-yunuslar bir gözlü açık uyurlar.
-develerin 3 tane kaşı vardır.
-bir sineğin hızı saatte 8 km.dir.
-zürafanın dili 35 cm. kadardır.
-istakozların kanı mavi renktedir.
-kelebekler ayaklarıyla tat alırlar.
-fil zıplayamayan tek memelidir.
-sığırların 4 tane midesi vardır.
-kangurular geri-geri yürüyemezler.
-kediler şeker tadını ayırt edemezler.
-atlar 1 ay kadar ayakta kalabilirler.
-fare, bir deveden bile daha uzun süre
susuz kalabilir.
-timsahlar dilini dışarı çıkaramazlar.
-zebralar beyaz üzerine siyah çizgilidir.
-baykuş mavi rengi görebilen tek kuştur.
-2600 kadar kurbağa cinsi var.
-yetişkin bir ayı at kadar hızlı koşabilir.
-sadece domuzlar güneşten yanabilir.
-deniz kobrası dünyanın en zehirli yılanıdır.
-bir karıncanın koku alma yeteneği
en az bir köpeğinki kadar gelişmiştir.
-hayvanların en büyüğü mavi balinadır.
(uzunluğu 33 m., ağırlığı 190 t.)
-kuşlara şimşek çarpmaz. çünkü elektrik onların
tüyünden geçemez.
-sadece dişi sivrisinekler ısırır.
-bir devekuşunun gözü beyninden büyüktür.
-deve deniz suyu içebileceği gibi bir defada
250 litre su da içebilir.
-bir insanın su ve yemek olmadan yaşayabildiği
en uzun süre 18 gündür.
-karınca kendi ağırlığının 50 katını taşıyabilir.
-çekirgenin kulağı dizindedir.
-yeryüzünün en sıcak yeri afrika'da
el-ezize bölgesidir. (gölgede 58 derece)
-yeryüzünün en soğuk yeri antarktika'da vostok
(rusya) bölgesidir. (- 88.3 derece)
-uzaya ilk defa 12.04.1961 tarihinde yuri
gagarin uçtu.
-İlk defa aya 21.07.1969 tarihinde neil armstrong
ayak bastı.
-eski roma'da şişeden hazırlanmış kaplar altın ve
gümüşden daha değerli sayılırlardı.
-dünyada en eski üniversitesi 989 yılındaki
mısır'ın el-ezher üniversitesidir.
-dünyanın en genç üniversite öğrencisi 11,5
yaşındaki ganesh sittampalam'dır.
-İlk yeraltı tünel 1 km. uzunluğunda olmuş ve
bundan 4 bin yıl önce irak'ta fırat nehrinin
altından geçmişdir.
-paraguay dünyanın en yağışlı bölgesidir. bölgede
yağmur neredeyse ara vermez.
-dünyada 2000 e yakın halk ve 3000 e yakın dil var.
-tarih boyu yapılmış savaşların en uzunu İngiltere
ile fransa arasında olmuştur. bu savaş 115 sene
(1338-1453) sürmüştür.
-İnsanın saçında 102 bine yakın, derisinde ise
20 bine yakın kıl olur. kıllar her gün 0.35-0.40 mm. uzar.
-İngiltereli thomas korne 207 sene yaşamıştır.
-dünyanın en uzun ömürlü insanı çin'de 253 sene
yaşamıştır. (1680-1933)
-güneş dünyadan 330,330 kat daha büyüktür.
-bir köstebek sadece bir gecede 90 m. tünel kazabilir.
- bir hamam böceği kafası koptuktan sonra açlıktan
ölmeden 9 gün yaşayabilir.
-eski mısırlılar taştan yapılmış yastıklarda
uyurlardı.
-bir hipopotam ağzını açarsa 120 cm boyunda bir
insan onun içine rahatça sığabilir.
-boğalar renk körüdür, bundan dolayı matadorun
elindeki beze saldırırlar; rengi ne olursa olsun.
-ortalama bir buzdağı 20,000,000 ton gelir.
-zehirli oklu kurbağada 2,200 insanı öldürebilecek
kadar zehir bulunur.
-İnsan vücudundaki en güçlü kas dildir.
-hapşırdığımız zaman kalbimizde dahil olmak üzere
bütün vücut fonksiyonlarımız bir an için durur.
-gözleri açık tutarak hapşırmak imkansızdır.
-kadınlar erkeklere oranla iki kat daha fazla göz kırparlar.
-penguen yüzebilen ama uçamayan tek kuştur.
-sadece insanlar ve yunuslar zevk için cinsel ilişkide
bulunurlar.
-İnsan elinde, en yavaş uzayan tırnak baş parmakta,en
hızlı uzayan tırnak ise orta parmaktadır.
-İnsanlar 200 milyon soluk alıp verme, 1 milyar kalp
atışı, 300 milyon mide kasılması ve 20 milyar göz
kırpması kadar yaşarlar.
-İnsanlar beyinlerinin %10'nu kullanırlar.
-bir insan yedi dakika içerisinde uykuya dalar.
-sıcak su soğuk sudan daha ağırdır.
-yetişkin bir insan günde ortalama 23.000 kez nefes alır.
- sarışınların esmerlere göre daha fazla saçı vardır.
-soğan doğrarken sakız çiğnemek göz yaşarmasını önler
kahire'de bulunan keops piramidinin 12 ton agirliginda iki bucuk milyon
bloktan olustugunu,
gunde on blok yerletirilmesi halinde yapiminin 664 yil surecegini,
piramidin ustunden gecen meridyenin karalar ve denizleri tam esit iki
parcaya boldugunu ve piramidin dunyanin agirlik merkezinin tam ortasinda
bulundugunu,
yuksekliginin (164 m.) bir milyarla carpiminin gunesle dunyamiz
arasindaki uzakligi verdigini,
taban alaninin, yuksekliginin iki katina bolunmesinin pi sayisini
verdigini,
piramitlerin icerisinde ultrasound, radar, sonar gibi cihazlarin
calismadigini,
kirletilmis suyun bir kac gun piramidin icinde birakldiginda aritilmis
olarak bulundugunu,
piramidin icerisinde sutun bir kac gun sureyle taze kaldigini ve
sonunda bozulmadan yogurt haline geldigini,
bitkilerin piramit icerisinde daha hizli buyuduklerini,
cop bidonu icindeki yemek artiklarinin hic koku yaymadan
mumyalastiklarini,
kesik, yanik, siyrik ve yaralarn piramidin icinde daha cabuk
iyilestigini,
marlboro firması ilk kurulduğunda işleri çok kötü gidiyomuş. şirket iflasın eşiğindeyken bi adam gelmiş, “satışları bir ayda 3 katına çıkarırım ama bunun karşılığında da şirketin yarısına ortak olurum. yok çıkaramazsam ömrümün sonuna kadar fabrikada bedava tütün sararım” demiş.
malbora’nın sahipleri zaten çıkmaz sokaktaymış, “bi haftaya kalmaz batıcaz, kaybedicek neyimiz var ki” diyerek kabul etmişler teklifi. adamın bunlardan tek isteği binlerce boş malbora kutusuymuş. zaten depoda milyonlarcası varmış, talebini karşılamışlar hemen. sonra bizimki bütün paketleri tek tek ezmiş ayağıyla, gece 12’den sonra da hepsini uçaktan bütün amarika’nın üstüne atmış.
sabah millet uyanınca bi bakmış ki her tarafta boş malbuş kutuları. “yav, bu sigara bu kadar çok içildiğine göre vardır bi hikmeti” diyerek tekel bayilerine akın etmişler. şirket o ay 3 değil 5 katı satış yapmış. taabi bizim adam da şirketin yarısına ortak olmuş. o kişi de philip morris’in ta kendisiymiş.