roland aslında ilginç bir firma. yaptığım gözlemler çerçevesinde firmanın stratejilerini tam olarak anlayamıyorum. kanımca firmada ürün geliştirme bölümünde çeşitli fikir ayrılıkları var. zira:
1. roland geçmişte çok kaliteli sinti ve workstationlar üretti. halen fantom serisi başarılı bir workstation iken, v-synth de başarılı bir analog modellemeli sinti. ancak bu yıl korg da yamaha da yeni model sintiler çıkarmalarına rağmen roland kayda değer bir model çıkarmadı. bence juno g de, sh-201 de daha ziyade yeni kullanıcılara yönelik bir model.
2. roland'ın farklı piyasalar için farklı ürünler çıkardığını gördükçe şaşırıyorum. örneğin geçenlerde youtube'de roland alpha-1 modeli beni şaşırttı. çünkü benim eski em-55or'nin aynı görünümünde ama batı müziğine uygun bir klavyeydi. yine orta doğu için üretiler exr-46'nın balkan ülkeleri için üretilen halefi exr e-2'yi de biliyorsunuz. ayrıca nette em-303 ve em-305 modeli de beni şaşırttı. bu modeller anladığım kadarıyla yerel piyasalar için üretiliyor.
3. yerel piyasalar için üretilen ürünler genelde yeni kullanıcılara yönelik oluyor. dolayısıyla exr-46 yerine e-50'nin oryantal versiyonu üretilseydi bence daha çok tercih edilirdi. zira exr-46 psr a-300 ile a-1000 arasında bir model. hele yamaha psr or-700 piyasaya çıksın; herhalde en azından ülkemizde ritimli alet kullanıcıları yamaha, korg ve ketron dururken roland'a pek yüz vermeyeceklerdir.
|