"müzik ( musiki ) , “İnsanların kelimeler ile anlatamadığı duygu, düşünce ve hislerini melodik seslerle anlatma sanatıdır”. müziğin diğer bir tanımı ise “insanların kendi yapılarına uygun, yaşadğı ortama göre sesleri kullanma sanatıdır” şeklindedir."
yukarıda...sadun arkadaşımızın.. göndermiş olduğu dökümandaki sözlere karşılık..
tarzen36 arkadaşımızın soruları....???
"yalnız bişey sormak istiyorum müzik tarifinde diyorki; kelimelerle anlatamadığımız duyguları...diyor peki müzikte duygularımızı kelimelerle anlatmıyormuyuz? yoksa müzik sadece enstrumental müzik mi?selamlar vb sorular varda...yada müziği yalnızca canlılar mı yapar?"
"müzik ( musiki ) , “İnsanların kelimeler ile anlatamadığı duygu, düşünce ve hislerini melodik seslerle anlatma sanatıdır”. müziğin diğer bir tanımı ise “insanların kendi yapılarına uygun, yaşadğı ortama göre sesleri kullanma sanatıdır” şeklindedir."
yukarıda...sadun arkadaşımızın.. göndermiş olduğu dökümandaki sözlere karşılık..
tarzen36 arkadaşımızın soruları....???
"yalnız bişey sormak istiyorum müzik tarifinde diyorki; kelimelerle anlatamadığımız duyguları...diyor peki müzikte duygularımızı kelimelerle anlatmıyormuyuz? yoksa müzik sadece enstrumental müzik mi?selamlar vb sorular varda...yada müziği yalnızca canlılar mı yapar?"
insanların birbirleriyle anlaşmak için çıkardığı seslerin oluşturduğu armoninin tamamı bir dili oluşturur. (bu benim dil tanımım) dil bilimsel olarak tanımlanmış, formülüze edilmiştir. dil aynı zamanda fen gibi matamatik gibi bir bilim dalıdır, bunun üzerine çalışma yapan fakülteler vardır. ağzımızdan çıkan sesler harflerin dizilişleriyle anlamlı bir hal alır ve kelimeleri oluşturur. öyleyse; konuşurken aslında müzik yapmış olmuyor muyuz? ağzımızla çıkarabildiğimiz sesleri bir müzik enstrümanıyla karşılaştırabilir miyiz?
buradan çıkaracağımız sonuç; insan sesi de bir enstrümandır. orkestrada, gerekli yerlerde sesini icra eder. her orkestrada bağlama olmayacağı gibi insan sesine de ihtiyaç olmayabilir. insan sesi eğer ki çok güzel tınıyan bir ses ise gerekli olduğu yerlerde insanı mest eder (sezen aksu, İbrahim tatlıses vb.)
tabi ki insanoğlunun duygularını anlatmada en etkili, en acıklı veya coşkulu, en eğlenceli ve en kısa yol müziktir. öyle olmasaydı düğünlerimizde sadece bir araya gelir ve konuşurduk. o günü doyasıya eğlenceli ve anlamlı kılan şey müziğin tınısının yarattığı kalplerimizde oluşturduğu titreşim ve beynimizde ürettiği mutluluk veren kimyasal hormonlardır.
konuşurken de müzik yaparız; normal bir olayı konuşurken insanlar sesleri kendi karar perdelerinden aynı tonda çıkarırlar fakat bir futbol maçını anlatan spiker heyecanlı bir pozisyon olduğunda heyecanına vurgu yapacak şekilde sesini daha dik notalara kaydırır. pozisyon geçtiğinde tekrar kendi karar sesine döner.
insan sesi ile diğer enstrümanların çıkardığı sesler arasındaki tek fark. insan sesinin sadece o dili bilen insanlar tarafından anlaşılabilmesidir. ingilizce bilmeyen birisinin hotel california'yı dinlerken aldığı hazla bilen birisinin aldığı haz arasında dağlar kadar fark vardır. fakat sözsüz olarak icra edilen enstrümantal dediğimiz müzikleri dinlerken tüm insanlar aynı duyguları hissederler. oryantal bir müzik duyulduğunda herkes neşelenir ve kalçasını sallamaya başlar pozitif enerji yüklenir. slov bir müzik çalındığında herkes duygulanır, bir durgunluk çöker negatif enerji yüklenir.
müzik; duygularımızı kelimelerle anlatamadığımız yerdeki nüansları yapar.
müziği tabi ki calılar yapar canlıların duygularına lisan olur müzik. cansız varlıklar müzik yapabilir mi şaka mı bu? cansız cisimler müzik yapmakta yalnızca bir araç olabilirler.
buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim. ne kadar uzun yazmışım ya. ayrıca tespitlerimde hatalar varsa eleştiriye açığım.
- Edirne Müzesi,Türk İslam Eserleri Müzesi,Sağlık Müzesi,Balkan Savaşı Müzesi ve Karaağaç’ı görmeden
- Selimiye Camii,Eski Camii,Üç Şerefeli Camii,Ali Paşa Kapalı Çarşısı ve II.Bayezit Külliyesini gezmeden
- Meriç kenarında yemek yemeden ve Edirne’nin meşhur ciğer tavasını tatmadan
- Badem ezmesi,deva-i misk şekeri,mis sabunu ve beyaz peynir almadan
- Her yıl Haziran ayı son haftasında düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinliklerinde Edirne’de bulunmadan... ÖLMEYİN!!!
okumaz mıyım..???
çok özel detaylar vermişsiniz..!!!
farklı ya da aynı.. yorumlara açığız değil mi?
bana niye yorum yazmıyorsunuz diyorsanız.. belki de yorgunluk.. iki kelimeyi bir araya getirip yazamadım..!!! ))