Cevap: YAMAHA PSR A3000 Tuş Takımı Hk.
Merhaba arkadaşlar,
Yamaha PSR A3000'i henüz deneme fırsatım olmadı. İnşallah yakın bir zamanda İstanbul'da bir satıcıda deneyeceğim. denemeden sonra tuş takımı hakkında yorumlarımı ayrıca belirteceğim. Eğer, tuş takımı profesyonel kullanıcıya hitap edecekse bu cihaz alınabilir. İncelemeye gittiğimde İnşallah yorumlarda belirtildiği gibi olumsuz çıkmaz.
Değerli arkadaşlarımızın yorumlarına baktığımız zaman genelde tuş takımının kalitesizliğinden bahsetmektedirler.
Oysa ki, tuş takımı haricinde Yamaha PSR A3000 özellikle Türk Müziği (THM-TSM) ses olarak bir örnek vermem gerekirse (Korg'u kötülemek için değil) bana göre Korg Pa 900'a göre daha gerçek ve canlı. Ritimler de Korg Pa900 kadar olmasa bile fevkalade çok iyi. Ancak, A3000'e kaliteli ses ve ritim özellik verilmesi yanında basit bir tuş takımı olması şaşırtıcı geliyor. Böyle imal edilmesi maliyet dışında acaba teknik bir husus mu var? Oysa ki Yamahanın eski klavyeleri kaliteli cihazlar idi.
Gerçekten yorumlara ve izlediğim demolar, videolar Yamaha PSR A3000 hoparlörlü klavye olarak, ses ve ritimleri canlı olan en iyi orglardan biridir. Üzerine kaliteli farklı setler yapılırsa daha da performanslı olabilir. Sahnede, düğünde, evde kullanılabilecek bir klavye.
Kaliteli ses ve ritimler için yüksek teknoloji ve maliyetle üretilebilirken, neden Yamaha PSR A3000'e basit tuş takımı üretmektedir? Eski bir Yamaha kullanıcısı olarak anlamakta güçlük çekiyorum. Her güzelin bir kusuru elbette ki bulunur. Bundan daha ucuz klavyelerde bile muhteşem tuş takımı olan orglar varken, A3000'de bu kadar basit tuş takımı olması, bu güzelin bu kadar basit kusuru olmaması gerek ve YAMAHA'ya yakıştıramıyorum.
Yukarıda bahsettiğim gibi, profesyonel yüksek teknoloji yanında Yamaha PSR A3000'in tuş takımı basit (amatör) olarak imal edilmesinde; maliyet dışında, teknik bir sebebin olup olmadığı, basitliğin kullanıcıya neye yararı var vb. hususunda yorum yapmanızı rica ederim.
Saygı ve sevgilerimle, herkese iyi çalışmalar.
Gültekin.