Konuya cevap cer

Cevap: Yamaha Or 700 v2 Plus (Can Başar"ın dikkatine)

Orhan Bey cevabınızı okudum ve yazımdaki sitemimi anlamış olduğunuzu düşündüm.Evet or700 üretimi ya da desteği kalkmış olabilir.Şimdi size şunu söylemek istiyorum;

Evimde kaliteli preamp-ses kartı-stüdyo referans monitörü üçlüsü var ve hepsi kaliteli sayılırlar,parayla kalitesini ölçmek gerekirse ortalama 10.000 lira yaparlar.Neyse bu üçlüye korg-ketron-yamaha firmalarının çıkarmış olduğu ritimli klavyelerin (xd-9-sx300-Pa1x-pa80-800-500,tyros,or700 vs) bir çoğunu taktım ve efektsiz şekilde 16 bit 44100 khz audio kayıtlarını aldım.Yani türk-arap drum kit sesleri,türk enstrüman seslerini tek tek tuşlara after touch özelleği kapalı -6 dsb olayını geçmeden,teker teker tuşlara basarak aldım ve karşılaştırdım.İnanın ki aralarında incir çekirdeği kadar sound kalitesi var.Enstrüman sesleri neredeyse yarısından çoğu aynı.Perkisyon seslerine gelince kiminin sesleri sert,kiminin boğuk,kiminin sarkar vaziyette,kiminin yumuşak vs. ancak sonuç olarak tabiki profesyonel katagorisindeki  ve aynı katagoride sayılabilecek cihazlardan bahsediyorum aralarında fark çok az.Fiyat farkı fazla.Sesler birbirinden çalınarak mixlenmiş ve editlenmiş gibi.Aralarında yeniden stüdyoda kayıt edilmiş seslerde var ama inanın ki sayıca az ve fazla bir farkı yok.Sonuçta canlının yerini tutmuyor.Rem-rom kite karta usb ye atarken fazla yer tutmasın diye sıkıştırılıyor üstelik.

Şimdi gelelim asıl olaya aralarında sound farkı bana göre bu kadar azken firmalar bir üst ürün diye yeni bir ürün çıkarıyolar.Firmalar türk firmaları olmadığı için ve bizim ritim ve sound zevkimizi bilmedikleri için örneğin (kuru saz)  bu aletlere Can abi gibi insanlar türklerin istedikleri ritim ve sesleri rem-rom kart vs yüklüyorlar.Bir alet ritim ve ses yönünden tam oturuyor.Bir üst model çıktığı için üst modele çalışma başlatılıyor ve bir önceki model unutuluyor ve destek kesiliyor.Yeni çıkan üst modelinde bir önceki modelden fazla bir sound farkı olmuyor.İşin yoksa Can abi gibi insanlar bu modelin değişen midi adresleme sistemine göre yeniden ritim ve sesler yerleştiriliyor. Halbuki bu gibi işlerle uğraşılacağına bir klavye üzerinde daha uzun ve itina ile çalışılıp daha da güzel olması sağlanabilir.Sonuçta orglardaki enstrüman sound kalitesi  belli bunun yerine bir model üzerine yoğunlaşarak ses ve ritim çeşitliliği arttırılabilir.Sonuçta ritimli klavyeyi hit yapan pa 80 örneğinde olduğu gibi öncelikle ritimlerdir.İstediğiniz kadar güzel sample yapın canlı bağlama gibi olmaz.Üretici firmalar yeni ürünlerle insanların kafalarını karıştırıp yenilikler müjdeliyerek ürün satmak telaşındalar biz ise müzik yapmak istiyoruz.Dışarıya açık sample aletlere markaları farklı olsa da aynı perkisyon seslerini ve aynı adreslemeyi kullanabilsek,standart yakalasak;bu sayede herkes yazdığı bir ritmi ve sesi farklı model ve markalarda kullanabilse ne hoş olur.Sample sistemden bahsediyorum.Cihazları ise tuşe dayanıklılıkpratiklik vb. gibi özelliklere ve kalitesine göre biz seçsek.Şimdi or 700 e süper ritimler yazsam ve reg sesler yazsam ve de sırf yandan pitc-bendli diye a 2000 e geçsem ne olacak işin yoksa müzik yapmayı bırak yeniden ritimleri ve sesleri düzenle.İşte bundan nefret ediyorum.çocuğuma ayırmadığım zamanı bilmem ne firmasının ürününe ayır.

Bu durumdan kar eden insanlar memnun olabilir ama müzisyenler icracılar memnun değil.Firmalar memnunsa bu yazıyı okusunlar.

kısaca demem o ki hangi marka olursa olsun bir üst model çıkınca ritimlerimizi ve seslerimizi taşıyalım.xd9 dan-sx3000 e pa 80 den diğer pa lara or 700 den tyros a. Firmalara çalışacağımıza kendi müziğimize,sanatımıza yeteneğimize,ailemize,kendimize çalışalım.teknolojiye değil.

şimdi bazıları diyecek zevkler ve renkler tartışılmaz,ama bu klavye daha iyi,benim param çok,bir alet almakla diğerlerinden farklı olacağım,daha üstün bir müzisyen olabileceğim,klavyeler arasında sound farkı fazla,sen yanlış konuşuyorsun ve bende diyorum ki bu insanlara cevap vermeyeceğim.

bunlar benim düşüncelerim,düşüncelerimi yargılamak isteyenler düşüncelerimi eleştirebilirler ama onlara şunu derim beni eleştireceğinize vizyon sahibi olup farklı bir tartışma konusu yaratın.

Geri