Cevap: Tsm ve thm için org tercihi
Sayın Polatoğlu
Selamlar. İster TSM olsun İster THM olsun her iki tarz müzikte çok miktarda yazılmış ritim çeşitliliği olan besteler vardır. Bunlara birkaç örnekle aşağıda belirteyim.
Örnek (TSM için);
1- HİCAZ makamında, bestesi Ömür Gençel'e ait (Gün Doğmadan Olsun Sabah)
7/4 ritimle başlayıp, 9/8 ve 2/4 ritimle devam eden.
2- HİCAZ makamında, bestesi Necdet Erdemli'ye ait (Tatlı Günler Yaşarken Yalnız Seninim Derdin)
8/8 ritimle başlayıp, 3/4 ritimle devam eden.
3- MUHAYYER makamında, bestesi Rüştü Şardağ'a ait (Bu Yaz Bebek'de Gördüm Bir Yüzü Ay Güzel)
10/8 ritimle başlayıp 8/8 ritimle devam eden.
4- UŞŞAK makamında, bestesi şerif İçli'ye ait (Değirmene Un Yolladım)
7/8 ritimle başlayıp, 9/8 ritimle devam eden
5- UŞŞAK makamında, bestesi Sadettin Kaynak'a ait (Dursun Kaptan) adlı şarkı
9/8 ritimle başlayıp, 2/4 ve 5/8 ritimle devam eden.
6- ACEM-KÜRDİ makamında, bestesi Arif Sami Toker'e ait (Artık Gelecek Sanma Sakın Geçti O Günler)
8/8 ritimle başlayıp, 9/8 ritimle devam eden.
7- MUHAYYER-KÜRDİ makamında, bestesi Selahattin Pınar'a ait (Bakışı Çağırır Beni Uzaktan)
10/8 ritimle başlayıp, 9/8 ritimle devam eden.
Örnek (THM için);
1- KONYA Yöresine ait, bestesi Muzaffer Sarı Sözen'e ait (Çay Benim Çeşme Benim)
2/4 ritimle başlayıp, 3/4-5/4-5/8 ritimle devam eden.
2- KONYA Yöresine ait, bestesi Muzaffer Sarı Sözen'e ait (Karanfil Oylum Oylum)
7/8 ritimle başlayıp, 2/4 ritimle devam eden
3- TRABZON yöresine ait, bestesi Muzaffer Sarı Sözen'e ait (Gemiciler Kalkalım)
7/8 ritimle başlayıp, 2/4 ritimle devam eden.
4- SAMSUN Yöresine ait, bestesi Muzaffer Sarı Sözen'e ait (Çarşamba Dedikleri)
5/4 ritimle başlayıp, 2/4 ritimle devam eden.
5- KARS Yöresine ait, bestesi Muzaffer SarıSözen'e ait ( Bir Hışmınan Geldi Geçti - Kizir Oğlu)
6/8 ritimle başlayıp, 3/8 ve 10/8 ritimle devam eden.
6- SİVAS, Şarkışla Yöresine ait, bestesi Muzaffer sarı Sözen'e ait (Şu Karşıki Karlı Dağlar)
7/8 ritimle başlayıp, 4/4 - 5/8 - 3/8 ve 6/8 ritimle devam eden.
Örneklerde görüldüğü gibi daha niceleri...
Yeni tip orglarda ritim geçişleri mevcut olduğunu, çalınacak esere göre öncesinde ritim varyasyon ayarlarının mutlaka yapılması ve hafızaya alınması gerektiğini, aksi halde özellikle bir ritimden diğer bir ritime geçişte tempo farklarının oluşacağı ve ayrıca her ritim içeriği farklı sazlardan oluştuğundan dolayı bir takım uyum sorunu ortaya çıkacağını belirten Forum arkadaşımız Piyanistalı 3460 ve Amattot arkadaşlarımız konuya açıklama getirmişlerdir.
Bu açıklamaların yanlış olduğunu düşünen veya açıklamalara ilave yapmak isteyenlerimiz varsa cevap vermeleri yararlı olacaktır. Unutmayalım, ana konumuz TSM ve THM için org tavsiyesidir. Tavsiye edilecek org marka veya modelin yukarıda örnekleme yaptığım bestelerin ritimlerini kullanabilecek özelliklere sahip olmalıdır.
Üyemiz sayın Polatoğlu; Karışık ritimli eserler ile karşılaşmamanız çok manidar Bu işin azı varmış, çoğuna bakalım diye bir şey yok. Müzik evrensel olduğu için, sizin veya başkalarının çok sevdiği bu tarz ritimle yazılmış besteleri çalma ile karşı karşıya bir gün kalabilirsiniz. Müzik, sadece düğün salonlarındaki gibi dum-tıs dum-tıs deyip 2/4-4/4 veya 7/8-9/8 ile müziği bitiremeyiz. Bu nedenle, kendinizi geliştirmek istiyorsanız nota öğrenmeniz konusunda tavsiye ederim. Konservatuar mezunu değilim, ben de bu konuda az da olsa nota dersleri aldım. Ben şimdiye kadar yaklaşık 20.000 eser (TSM-THM notaları) gözden geçirdim. En az iki ritimden oluşan o kadar çok eser var ki, bu konuda İnternette NOTA arşivlerini taramanız yeterli.
Sayın Polatoğluna, Amattor ve Piyanistali3460'a o güzel açıklamalarınızdan oldukça faydalandım. Tekrar teşekkür ederim. Saygı ve sevgilerimle...