Cevap: Transpose olmasaydı???
Notalar bağımsızdır,tabi olarak insanlarda öyle.. İnsanlar bir piyanonun tuşuna ilk dokunduğunda kendilerine göre en kolay diziliş üzerinden icra ederler yada kulaktan çaldıkları zamanki güdüsel bir durum ve alışkanlık kalır..Ben mesela mi üzerinden çalarım ve o şekilde alıştım,amaa eskiden nota üzerinden bir şarkıyı öğrendiysem o şarkı benim için orijinal şekliyle kalır yani gidipte mi üzerinden çalmam..
Yani aslında transpoze yapmamak övülecek bir durum değil,kimse kimsenin belirttiği gamdan çalmak zorunda değil,içinden nasıl geliyorsa öyle çal..Ama kendini geliştirmek ve bir orkestrada sıkıntı yaşamamak için transpoze olmadan çalmayı öğrenmek tabikide iyidir..Ama transpoze gibi bir özellik varkende kendimizi kasmayada gerek yok
Beyler gözünüzde büyümesin bu olay,biraz çalışırsanız transpoze olmadan bir kaç ayda öğrenebilirsiniz,kalıplar belli zaten,ama gidipte bir blues yada meyan icra edecekseniz transpozeye devam
Gerçi oda çalışmayla olur,yeterki vakit bulup çalın..Ana tonların hepsinden çalabilirim,ara tonlarda hiç denemedimki akorlarda kasar gibi...