Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-04 -2006   #5 (permalink)
Nejat Levent
GeneL Moderator

Nejat Levent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyeliği: 08-12-2005
Teşekkür Etmiş: 50
Teşekkür Almış: 180

Sponsor

muzikolog

SES EGITIMI

kendimdeki bu bilgileri müziğe yeni başlayanlar için tavsiye adı altında yazıyorum..
kafa sesinin tekniğine, nasıl çıkarıldığına falan girmiycem, uzun uzun anlatmayacağım; daha çok pratikteki kullanımları ile ilgili bişeyler yazacağım.
öncelike kafa sesi ve falset'in aslında ayrı şeyler olduğunu söylemekle işe başlayayım. evet herkes ikisini de aynı bilir ama aslında, yurt dışındaki ses eğitiminde bu iki terim "head voice" ve "falsetto" iki ayrı durumu ifade eder. türkçede ise bu iki terim birbiriyle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. her iki terim de, nefesin göğüsten yükselerek kafaya doğru gitmesiyle ses tellerinin uzayarak değişimi sonucundaki rezonans seslerini ifade etse de, falset, daha kontrolsüz, eğitimsiz ve istek dışı oluşabilen sese verilen isimdir. kafa sesi ise falsetin kontrollü ve mutlaka ve mutlaka diyafram destekli olan halidir. buraya kadar sanırım herşey net. devam ediyoruz...
bu sesleri bizler günlük hayatımızda aslında farkında olmadan pek çok kere kullanıyoruz. falset ya da kafa sesi, frekans’tan bağımsız olarak çıkarılabilirler. yani tiz ya da pes sesleri kafa sesiyle verebiliriz çünkü dediğim gibi bu sesler daha çok nefesi gönderdiğiniz yerle alakalı bir olaydır. günlük hayatımızda fısıldarken, esnerken, çeşitli ünlem ve hayret seslerini çıkarırken vs bu sesleri farkında olmadan kullanırız. yani amerika’yı yeniden keşfetmenin alemi yok.
gelelim şarkı söylerken bu seslerin kullanımına. atalarımız ne güzel demiş: “bir deli kuyuya bir taş atmış, on akıllı çıkaramamış” şimdi bu konu da böyle bişey. sanıyorum ki yabancı ve kesinlikle kötü güçler biz zavallı vokallerin yastıklarının altına görünmeyen bir teyp koyuyor. bu teyp, biz uyuyunca başlıyor çalmaya: “kafa sesi, kafa sesi, kafa sesi... kafa sesiyle şarkı söyle, kafa sesi harikadır, kafa sesi kuş kondurur, kafa sesin yoksa yaşama daha iyi, kafa sesin yoksa yazıklar olsun sana....” falan diyor. biz de sabah kan ter içinde uyanıp “allahım allahım kafa sesini öğrenmem lazım, mevcudiyetimin yegane amacı budur” gibi triplere giriyoruz, daha “tam ses”imizi halletmeden başlıyoruz kafa sesini araştırmaya.
arkadaşlar açıklıyorum: bu kocaman bİr yalandir. kafa sesİ bİr vokalİn en büyük İdealİ değİldİr, olmamalidir. şöyle bir gerçek var, çalıştıkça, eğitildikçe kafa sesinin inceliklerini, parça içinde nasıl kullanacağını ve hatta geliştirebileceğini zamanla zaten öğrenirsin ve kafa sesini kullanmaya başlayabilirsin. ama sen daha olayın başındayken, hatta eğitim bile almamışken tutturursan kafa sesi kafa sesi diye o zaman sana yazık olur. daha ilerlemeden on adım geriye gidersin.
kafa sesinin kullanıldığı bazı parçalar vardır elbette ve hatta bunları söyleyebilmek için o sesleri sağlam da çıkarmak gerekir hani her baba yiğidin harcı değildir ama neden o şarkılardan başlamak gereksin ki? siz sanıyor musunuz ki ses eğitimine başladığınızda iki ses açmadan sonra verecekler önünüze aryalar, zor parçalar “hadi söyle de yorumunu geliştirelim” diyecekler... hayır öyle demeyecekler. do’dan başlayacaksın. en temelinden. en başından. o çok beğenip de gıpta ettiğin parçaları belki de 2 sene sonra söylemeye başlayacaksın. dolayısıyla derim ki ben kafanızı bu tip şeylerle yormayın arkadaşlar. bunu uygulamak için bu kadar acele etmeyin.
bizzat yaşadığım için biliyorum ki arkadaşlar, kafa sesi, özellikle erkekler için %90 gibi yüksek bir oranla sadece çok içkili olduğun bir masada arkadaşlarının ısrarı sonucu bir şarkıya normal tonundan 2-3 ton yukarda başladığında kullanılır. bunun sebebi de gelecek olan daha tiz notaları “çıkaramadı” olmamak içindir. anlatabildim mi, yani normal bir hayatı olan insanlar için kafa sesi işte ancak bu kadar hayati bir önem taşır. geri kalan %10 ise özellikle bu tip sesler için yazılmış olan şarkılarda kullanılır. ki dediğim gibi, bu şarkılara gelene kadar önümüzde niceeeeeeee şarkılar var daha. siz koyun kafanızın sesini bir taraflara, demlemeye bırakın, başlayın öncelikle tam sesinizi geliştirmeye, diyafram kullanımını öğrenmeye, artikülasyona, diksiyona, nefes egzersizlerine, düzenli bir hayata tabiiki sigarasız ama...

sevgilerimle patlaşmak istedim sizinle inşallah yeni başlayan dostlarım için yaralı olur bu yorumlarım...

Edited by - Alpay Tarih: 04/03/2006 22:17:12

Nejat Levent isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla