pa80 üzerinde ritim nasıl yapılır....?*
**
**
·1 pa80 üzerinde style elementleri vardır.*
bunlar:*
o variation1
variation2
variation3
variation4
o intro1
intro2
o fill 1
o fill 2
o ending1
o ending2
__________________________________________________ ___
*
·1 style elementlerin cv 'leri vardır.*
cv = ritim ve akkor*
yani variation1 'in altına 6 tane cv yerleştirebiliriz. yani variation1 'i 6 kere değişik şekilde yazabiliriz.*
var1..var4 --> bunların içine 6 tane cv sigar.*
intro1-2, fill 1-2 ve ending 1-2 --> bunların içine 2 tane cv sığar
__________________________________________________ ______
yeni bir ritim yapmak için record menüsüne gidiyoruz
__________________________________________________ ________
style play komutunda iken* record* düğmesine basıyoruz
__________________________________________________ ____
sol taraftaki düğmeleri kullanarak current style (yani hazırda olan şuanki ritmi)
veya new style (yani en baştan başlayarak ritim yapmak) seçiniz.
__________________________________________________ ______________
artık yukarıdaki ekran önünüzde.*
dikkat ederseniz e:v1 yazan bolum şuanda küçük harfli.
ne zaman ki ritim yazmaya başlarsanız, bu harfler büyük harfe dönüşecektir. yani artık v1 boş değildir demektir.
sol taraftaki düğmeleri kullanarak v1, v2, v3, v4, fill1, fill2, intro1, intro2, ending1 ve ending2'ye gidersiniz.
simdi aşagıda, bu ekranın detaylı açıklamasını okuyoruz.
__________________________________________________ ___________
*
·1 e:v1
*
drum-perc/drum düğmesine basarak seçiyoruz. su anki yazmak istediğiniz style elementi gösterir. yani variation 1 üzerinde ritim yazıyorsunuz. drum-perc/drum düğmesine tekrar tekrar basarak v1 den v2 ve diğer variationlara atlayabiliyoruz.
*
·1 cv:cv1
drum-perc/drum düğmesine bastıktan sonra f2 düğmesine basarak bu kısma gidiyoruz. İşte burada daha önce açıkladığımız cv olayı karşımıza çıkıyor. küçük harf bos demektir, büyük harf dolu demektir. (cv:cv1)
*
·1 r:rt
drum-perc/drum düğmesine bastıktan sonra f3 düğmesine basarak bu kısma gidiyoruz.
rt yazdığında real time record yapıyoruz.
stp yazdığında step record yapıyoruz, yani her tracki çok detaylı şekilde edit yapıyoruz.*
*
·1 rl
drum-perc/drum düğmesine bastıktan sonra f4 düğmesine basarak bu kısma gidiyoruz.*
bu parametre record yaptığınız track'in uzunluğunu gösterir.*
dikkat cv len her zaman bu rl den uzun olmalı veya eşit olmalıdır.*
*
·1 cv len:16
bu parametre cv nin uzunluğunu gösterir. en fazla 16 measure ritim yazabiliriz.*
*
·1 metro

n1
metronoma sesini duyabilmek çin kullanılır. İki seçim vardır, biri on1,* diğeri on2. deneyin ve farkı görün.*
*
·1 resol:
bu aslında otomatik quantitize'dir. bunu ilerleyen sayfalarda detaylı açıklayacağım.*
*
·1 meter:4/4
sarkilar değişik vuruşlarla yapılır. bunlar 2/4, 4/4, 9/8... gibi devam eder. yapmak istediğiniz şarkı oyun havası ise: 2/4 lük veya 4/4 seçimi yapabilirisiniz.*
*
·1 c
basic nota seçimi. otomatikman hep c ile gelir, bu do notasıdır. bunu isterseniz değiştirebilirsiniz. ben bunu d ye alıyorum, yani re notasına.*
*
·1 maj
bunlar akkorlardır. eğer basic notanız c ise, burası majör de kalsın. ve akkorları vururken, do-mi-sol akkorunu vurunuz. bu yeterli, çünkü pa80 geri kalan akkorları otomatikman ayarlayacaktır.*
*
·1 ntt:5th
burada orgun otomatikman akkor seçimi yaparken kullanacağı kurallar vardır. ben bunu her zaman no transpose da bırakıyorum. yani akkoru nasıl record yaptıysam aynı halinde çalar.*
hele ki introlu ritimlerde kesine kesin no transpose de kalsın.*
*
__________________________________________________ _________
yukarıdaki seçimleri yaptıktan sonra trk select düğmesine basıyoruz.
önümüze çıkan ekranda variation 1'e ait sesleri seçebiliyoruz. sol ve sağ taraftaki düğmeleri
kullanarak istediğiniz trackleri seçebilirsiniz.
herhangi bir track'in sesini program düğmesine basarak istediğiniz sesi, ses bankasından seçebilirsiniz. dikkat bu düğme klavyenin sağ alt köşesinde bulunur. sol üst köşedeki program düğmesi ile karıştırmayın.
sesleri seçtikten start/stop düğmesine basıyoruz ve*
klavyenin tuşlarını kullanarak ritim yazmaya başlıyoruz.
record veya edit yapmak istediğiniz track'i sol ve sağ taraftaki düğmeleri kullanarak seçmelisiniz.
bu düğmelerin çiftine birden basarsanız, ait olan tracki mute yaparsınız (yani sesini kısarsınız).
bu düğmelerden birine biraz uzun basarsak, track'in ses gücünü yükseltir veya kısabiliriz (fakat bu ses ayarı record edilmez).
__________________________________________________ _________
püf noktaları
·1 herhangi bir notayı silmek için delete düğmesini basık tutarken silmek istediğiniz notanın klavye tuşuna basınız. (bu durum ritim çalmazken yapılabilir).
·2 ritim çaldığında ise herhangi bir notayı silmek için aynı işlemi yaparsınız, fakat silmek istemediğiniz yerde elinizi çekersiniz, böylelikle ritmin bir bölümü silinmiş olur.*
·3 bütün tracki silmek için delete düğmesine basık tutarak silmek istediğiniz track'e basınız.*
·4 ritim record yapılırken (play komutu verildiği anda) başka bir ekrana atlayamazsınız. İlk önce stop yapmalısınız.*
·5 record için start/stop düğmesine bastığınızda ilk önce metronoma bir kere sayacaktır, sonra çekim başlayacaktır. yapmış olduğunuz ritmi arada bir hafızaya alın, aksi takdirde klavye takıldığında, yapmış olduğunuz ritmi kaybedebilirisiniz. (yani pa80 ritim yaparken takılma yapabiliyor).
quantize / resolution
ritim yaparken vurduğumuz notalar tam yerine oturmaz. bunu yapabilmek için çekim yaparken veya yaptıktan sonra quantitize komutu veririz.
mesela 2/4 oyun havasının gublerini vurduk. fakat haliyle tam yerine oturmadı. burada seçeceğimiz quantize komutu vuruşa göre değişir, fakat genelde 1/16 lik seçerseniz ritim yerine oturur, olmadı 1/8 lik seçersiniz.
burada dikkat edilecek püf noktası, ritmi yaparken mi quantitize yapıyoruz, yoksa yaptıktan sonra yapıyoruz.
çünkü ritmi yaparken (start düğmesine basıldıktan sonra) sadece o andan itibaren yaptığımız vuruşlar üzerinde quantize yapılır. İşte yukarıda gördüğünüz resol: komutundaki quantize seçimi burada özelliğini gösterir.*
fakat ritim yaptıktan sonra (stop halinde) quantize komutu verirsek yaptığımız bütün vuruşlar seçilen quantize derecesinde düzeltilir, bu her zaman işimize gelmez. çünkü yaptığımız 1/32 lik bir vuruş* --> 1/16 lık olur. bu komut, menu düğmesine basıp quantitize seçilerek yapılır, bu menüyü daha sonra detaylı olarak açıklayacağım.*
introlu ritim yaparken, melodi kısmında, yani akkor yaparken quantize yani resolution hi olmalı. böylelikle vurduğumuz her nota gerçek hali ile record edilir, quantize yapılmaz.
notanın kuyruğu azaldıkça, quantize ayarı da darlaşır.
1/8 = 1 kuyruk*****
1/16 = 2 kuyruk***
1/32 = 3 kuyruk***
*
*
__________________________________________________ ___
record komutunda iken menu düğmesine basıyoruz
aşağıda bu menüde bulanan komutların açıklamasını yapıyorum
__________________________________________________ __________
*
edit: quantize (sayafa 1)
·1 burada ritmi yaptıktan sonra quantize yapabiliriz.*
·2 sol tarafta gördüğünüz penceredeki trk:all komutunu değiştirebiliriz.*
upper1/acc2 düğmelerini kullanarak istediğimiz track'i seçebiliriz.*
·3 resol: yazan yerde ise daha önce bahsettiğimiz quantize seklini seçebiliriz. upper2/acc3 düğmelerini kullanarak değiştirebiliriz.*
·4 s001-01-000 e001-01-192 yazan yer : quantize yapılacak track'in alanı. yani başlangıç ve bitiş noktaları. bu genelde otomatikman en bastan en sona kadar verilir. İstersek değiştirebiliriz. yine sol ve sağ düğmeleri kullanarak.*
·5 bottom:g-1 top:c8 yazan yer: klavyenin kullanması gerektiği en düşük ve en yüksek notaları verilir ve bu notalar sadece quantize yapılır.
__________________________________________________ _____________
*
edit:transp/vel. (sayfa 2)
·1 İlk olarak edit:transpose menusunu görürüz.*
·2 bu sayfada istediğimiz track'leri transpose yapabiliriz.*
·3 yine yukarıda bahsedilen düğmeleri kullanarak istediğimiz tracklere gideriz. *
·4 value:+0000 gördüğümüz yerde transpose rakamını verebiliriz.
(-) aşağıya transpose demektir, yani notalar düşer.
(+) ise yukarı transpose demektir, yani notlar yükselir.
_;________________________________________________ ___________
edit: velocity (sayfa 3)
·1 edit velocity menusunu görmek için - page + düğmesini kullanmalıyız.*
·2 burada track'lerin ses hacmini yükseltebiliyoruz.
·3 yine sağ ve sol düğmeleri kullanarak bu işlemleri yapabiliriz.
·4 fakat ses hacmi mixer de de verilir? evet, fakat bazen bir sesi şarkının orta kısmında fazla isteriz, diğer kısımlarında ise az kısık isteriz, işte o zaman bu komut çok işe yarıyor.
__________________________________________________ __
* edit: delete (sayfa 6)
·1 bu sayfada herhangi bir track'i bütünüyle veya bir kısmini silebiliriz.
·2 trk:all yazilan yerde hangi silmek istediğimiz track'i seçeriz.
·3 ev:note yazılan yerde tam olarak neyi silmek istediğimizi seçeriz.
trk:all
bütün trackler silinir* (-page+ düğmesini kullanarak diğer*
tracklere gidebilirsiniz.*
ev:note
notalar silinir
ev:dup.note
1 den fazla vurulmuş olan, üst üste gelen notalar (aynı notalar) silinir.
ev:a.touch
after touch ayarları silinir
ev

.bend
pitch bend vuruşları silinir
from:s01-01
hangi ritimden kopya yapmak istiyorsunuz?**
from:v1-cv1
ritmin hangi varyasyonunu veya cv yini kopyalamak istiyorsunuz?**
fromtrk:dr
ritmin hangi track'ini kopyalamak istiyorsunuz?
to:v1-cv2
nereye kopyalamak istiyorsunuz ve hangi cv ye kopyalamak istiyorsunuz?
·2 herhangi bir sesi program bankasından (ses bankasından seçebilirsiniz)
·4 v1 den v2 ye ·3 bütün varyasyonlara değişik sesler verebilirsiniz. dikkatli bakin, v1 de iken program v1 yazar, varyasyon 2 de iken program v2 yazar.*
geçmek için klavyenin variation yazan yerinde 2 numarasına basın. bu bütün style elementler için aynidir. (yani intro, fill1, end, vesaire).*
*_________________________________________________ ________
*
edit: style elements expression (sayfa 10)
·1 bu sayfada track'lerin seslerinin çıkış gücünü değiştirebilirsiniz.*
·2 yine burada da bütün style elementlerin tracklerinin ses gücünü değiştirebilirsiniz.*
*_________________________________________________ ____________
*
edit: style elements chord variation table* (sayfa 12)
·1 bu sayfada daha önce açıkladığım cv leri belirli akkorlara bağlayabilirsiniz.*
·2 yani majör bastığımda cv1'i çal diyorsanız, sol tarafta gördüğünüz gibi majör: cv1 olmalı.*
·3 bu sayede klavye otomatikman her majörde cv1 deki akkorları kullanacaktır.*
·4 bu sayfayı edit yapmak için gene style elementlerden birine basmalısınız.*
·5 sonra her zaman olduğu gibi, ekranın etrafındaki düğmeleri kullanarak seçim yapabilirsiniz.***
*
__________________________________________________ _____________
*
edit: style controls mode/tension (sayfa 13)
·1 bu sayfada yine melodik trackleri hakkında seçimler yapabilirsiniz.
·2 mode yani m komutunun 3 tane secimi vardır. bu komut sayesinde akkorların harmonize seçimlerini yapabiliriz.*
1. m

ff = yeni bir akkora bastığınızda, daha önceki akkorun notaları anında kesilir. yeni bir nota gelinciye kadar eski notanın sesi kesilir.*
2. m:rt = akkor sesi kesilir ve yeni akkoru tanımlayan yeni notalar devreye girer.
3. m:rp = akkorlarda herhangi bir kesinti olmadan yeni notalara geçilir. bu gitar ve bas tracklerinde çok kullanışlı olur.
·3 t: on yazdığı zaman track'deki notaya,* 9'luk, 11'lik veya 13'lük nota eklenilir.
*
yaptığımız ritmi hafızaya alıyoruz
·1 klavyenin write düğmesine basıyoruz.*
·2 style name: ritme isim veriyoruz. mesela newbossa (sol tarafta gördüğünüz gibi).
·3 to: ritmi bankasından bir yer seçiyoruz.
·4 abort: yani hafızaya almaktan vazgeçtim demektir. yaptığınız değişikliklerden vazgeçerseniz bu komutu seciniz.
__________________________________________________ __________
*
birkaç püf noktaları / açıklama
·1 açıklama yaparken birkaç tane sayfaları geçtim. hem kendim kullanmadığım için, hem de açıklaması çoook uzun sürüyor.
·2 ritmin seslerini iki şekilde değiştirebilirsiniz.
1. bu açıklamada yapıldığı gibi rec butonuna basarak style elements programs menüsünde yapılabilir.*
2. diğeri ise ritmi hafızaya aldıktan sonra style play durumunda iken, klavyenin trk select düğmesine basarak ses bankasından sesler seçilebilir ve daha sonra write düğmesine basılarak ritim tekrar hafızaya alınabilir. fakat bu secimi yaparsanız bütün style elementlerde (yani variation1...variation4 ve diğerlerinde) sesler hep aynı olur, yani var1 den var2 gidince seslerde değişme olmaz.
*
Düzenleyen - raporsuz Tarih: 30/08/2006 20:17:35